Rasinfo

De turkse angora gisteren en vandaag

turkse_angora_geschiedenis_plaatje.jpgDe Turkse angora ontleent zijn naam aan het land en de plaats waar ze vandaan komt. Ankara (vroeger Angora) in Turkije is de plaats waar ze volgens velen voor het eerst te vinden waren.  De witte kat wordt al eeuwen in Turkije vereert, en dan vooral de od-eyed variant. De witte kat wordt gezien als een geluksbrenger. Jammergenoeg wordt de gekleurde variant in Turkije tot op de dag van vandaag als straatkat gezien.In het eerste kwart van de 17e eeuw werd het ras voor het eerst in West-Europa geintroduceerd. De witte dieren waren zeer kostbaar en werden dan ook vooral als geschenk gegeven aan de adel door hooggeplaatste mensen uit Turkije. Vanuit deze katten werd het ras in West-Europa verder verspreid. In Turkije ging het ras het wat minder makkelijk af. Aan het begin van deze eeuw was het zelfs zo dat de Turkse Angora in turkije bijna niet meer voorkwam en met uitsterven werd bedreigd. Gelukkig zagen de turken op tijd in dat het oudste natuurras dat we kennen behouden moest worden. Turkije zonder nationale trots is natuurlijk niet mogelijk. Via fokprogramma's in de dierentuinen van Izmir en Ankara is het ras in stand gehouden.Ook in Europa ging het niet zo heel goed met de turkse angora. Door de vele uitkruisingen is onder andere de ons zo bekende Pers ontstaan. Doordat de rassen ontstaan door uitkruisingen zo populair werden, verdween de turkse angora ook hier bijna van het toneel. Gelukkig waren er enkele mensen die dit voorkwamen door te gaan fokken met dit zo prachtige ras. In de jaren 60 slaagde een aantal amerikaanse fokkers erin een aantal dieren uit Turkije te importeren. De belangstelling is weer langzaam toegenomen en nu is het ras weer helemaal terug van zo goed als weggeweest.

In Nederland is van begin af aan met dieren uit Turkije gefokt. Later kwamen er ook dieren uit Amerika in veel lijnen. Naar mijn mening is daardoor de kat helaas te ooster geworden. Op de echte turkse angora lijkt het niet meer. Al zijn de meningen daar over verdeeld.

 

Van oudsher moet de turkse angora zuiver wit zijn. Maar met een kleurtje zijn ze net zo mooi! Bovendien kun je zonder kleurtjes de witte kat niet behouden. Immers, de witte kleur is een soort 'jasje'  over de kleurtjes heen. Naast de erkenning van de witte dieren door de fife in september 1988, zijn de gekleurde dieren sinds januari 1994 ook erkend. De Cat Fancy erkende de witte turkse angora als eerste, in 1973. In 1978 volgde de gekleurde exemplaren. Alleen de natuurlijke kleuren horen thuis op dit natuurras. Alle andere kleuren, als lilac, chocolate en points en dergelijke, zijn verkregen door uitkruisingen met andere rassen en zijn niet geoorloofd. Inmiddels is er bij alle tabby patronen en geoorloofde kleuren ook de extra ' kleur'  zilver geintroduceerd. Doordat de haren van de kat aan de onderkant in meer of mindere mate wit is, krijgt de kleur van het dier een extra dimensie.

De verzorging van de turkse angora is heel makkelijk. Door het nagenoeg ontbreken van een ondervacht klitten ze bijna niet. Kammen is bijna overbodig. Af en toe even helpen met verwijderen van de losse haren is vooral voor jezelf prettig. Als je al vroeg begint met een zachte borstel om het je kat aan te leren dan went hij of zij eraan en zal het zelfs lekker gaan vinden. Wassen is over het algemeen niet nodig. Bij een hele witte kat die ook buiten komt kan het soms prettig zijn om een wasbeurt te geven. Hier heb je wel een speciale shampoo voor nodig, speciaal voor katten!

Een turkse angora kan urenlang bij je op schoot liggen en daar intens van genieten. Ze kunnen gezellig tegen je kletsen en je als een puppy overal door het huis je achtervolgen. Het zijn gezellige katten, die vaak een favoriet gezinsmens kiezen om mee te knuffelen. Maar ook de rest van het gezin wordt absoluut niet vergeten. Sommige dieren apporteren zelfs, bij voorkeur muisjes of propjes papier. Voor een turkse angora is de wereld een speeltuin waar ze tot op hoge leeftijd in mogen spelen. Lief, aanhankelijk, nieuwsgierig, intelligent, speels en bere-gezellig. Dat omschrijft het karakter van deze katten het best. Ze kunnen ook prima overweg met andere dieren. Honden zijn bijvoorbeeld geen probleem.

Heb je weinig tijd voor je turkse angora, of zit het noodgedwongen veel alleen, kies er dan voor om er twee in huis te nemen. Je kleine turkje zal je er heel dankbaar voor zijn en heel gelukkig worden. Ze zullen veel met elkaar spelen, wat extra leuke momenten oplevert, maar ook jou de nodige aandacht schenken. Sterker nog, als je hen een keer wat minder aandacht geeft, zullen ze het zeker komen opeisen.

© 2005-2022 Turkse Angora Cattery Kedi Şahane. Alle rechten voorbehouden